Lectura de la violència humana segons David Cronenberg

Publicado el 24 de enero de 2024, 10:21

David Cronenberg (Toronto, 1943) va erigir-se a mitjans de la dècada dels setanta com un dels directors autors amb major imaginari per a revitalitzar el cinema de gènere. Movent-se entre el terror i la ciència-ficció, el director canadenc sempre ha mostrat fascinació pels camins que l’individu pot prendre al ser traït per ment i cos. Els codis narratius escollits no són en va, doncs la ciència-ficció es confecciona en l’estil cronenbergià com un terror tecnològic que actua sobre les societats modernes i materialistes (Yates, 1995).

La seva filmografia ha anat metamorfitzant com si d’alguns dels seus personatges es tractés, de les obres més pertanyents a la sèrie B (Stereo, Crimes of the Future) on explorava els límits físicament violents, posteriorment amb major renom i pressupost (Shivers, The Brood), a les lectures dels efectes sociopolítics als desitjos reprimits (Scanners, Videodrome), la hibridació del concepte de ment-cos com a conseqüència d’aquesta societat moderna (The Fly, Dead Ringers, Crash, Naked Lunch) i a visions molt més centrades en les pertorbacions mentals enfront d’aquesta violència (eXistenZ, A History of Violence, Eastern Promises) (Yates, 1995; Goldberg, 2008; Baldwin, 2000; Robaard, n.d.).

David Cronenberg durant el rodatge de Naked Lunch.

El cinema de Cronenberg és absolutament transcendental, ambicionant la vida mateixa, de principi a fi. La mort pot resultar d’una omnipresència previsible per la seva recurrent aparició en el terror; la seva autoria el porta a contraposar-la amb constants lectures de la sexualitat, fet evident en relacionar-se amb el propòsit final del naixement (Poulin, 2005). La seva intel·ligència metaconscient li ha permès adoptar els codis cinematogràfics preestablerts en una indústria patriarcal per utilitzar-los i subvertir-los, mostrant-nos la veritat que ens envolta. Tal com indicava Laura Mulvey a Visual Pleasure and Narrative Cinema, l’activitat del personatge masculí el converteix en portador de la mirada de l’espectador i ambdós esdevenen voyeurs d’una violència a la dona objectivada i passiva. Si bé Hitchcock assolia complaure l’audiència, sent-ne exemple Rear Window, on el fotoperiodista, James Stewart, observa a una Grace Kelly exhibicionista i amb interès en la vestimenta, Cronenberg incomoda a l’espectador situant-lo davant dels seus desitjos ridiculitzats i pervertits. No cau en el sensacionalisme, sinó que ofereix un nivell d’estimulació sexo-violenta repulsiva, promovent-la responsablement en la pantalla per evitar-la als carrers. El missatge cronenbergià el deixa establert la mateixa Videodrome, on el protagonista descobreix una emissió pornogràfica amb tortures i és quan hi apareix la seva parella que ell colpeja la televisió, fent material la condició de voyeur i anunciant la violència desitjada. D’aquesta manera, el voyeurisme sadomasoquista establert esdevé sadomasoquisme físic (Goldberg, 2008).

Escena on el sadomasoquisme esdevé físic a Videodrome.

Malgrat l’abstracció a societats paral·leles, el director canadenc mai ha deixat de situar en el punt de mira la societat moderna. Aquesta, acomplexada pels conflictes sociopolítics, decideix rebutjar-ne la repressió a partir de somnis convertits en fantasies relacionades amb el poder i els rols jeràrquics (Yates, 1995). Aquestes fantasies es confeccionen en un context de relació entrellaçada d’humans i tecnologia, que no són oposicions binàries, sinó categories que poden invertir-se, col·lapsar i transformar-se (Papenburg, 2007). Això genera una condició cyborgiana que renova el concepte de Donna Haraway i estableix una unió orgànic-mecànic, realitat-fisicitat, ment-cos. Es transcendeix al “body-horror” i s’assoleix la “nova carn”, basada en una estètica corpòria on el cos és constructor d’imatges i la tecnologia no actua com a imposició externa, sinó com a expressió de la identitat humana. La distorsió de la subjectivitat que es genera es mostra en la mescla joc-realitat a eXistenZ i en la kafkiana adaptació de Burroughs a Naked Lunch (Robaard, n.d.). Crash suposa l’atracció per aquesta hibridació en la seva màxima esplendor, amb individus que es neguen a separar-se de l’entorn mecànic al descobrir una escapatòria que els allibera de la seva condició solament carnal (Cornea, 2003).

Fusió visual entre cos i màquina a Crash.

La figura científica absolutament desromantitzada esdevé amenaça (The Brood, The Fly), ja que la ciència ambiciosa i sense control pot generar terror. És el cas de Dead Ringers, on els bessons cirurgians, metàfora de la duplicació d’identitat del cos embarassat, es converteixen en figures monstruoses al voler manipular la fisiologia sexual femenina (Maher, 2002). En contraposició, el missatge de Cronenberg muta sota el lema de “la cirurgia és el nou sexe” en la seva última obra (Crimes of the Future), on la ciència convergeix amb l’expressió artística.

La violència forma part de la societat humana i Cronenberg la retracta per evitar-la, tal com feia en la seva desconstrucció del suposat somni americà a A History of Violence, on un home familiar esdevé heroi local al consumar un acte brutal i és incapaç, després, de tornar a reprimir la seva violència inherent. Tal com s’anunciava a Videodrome, “qualsevol cosa que aparegui en pantalla de vídeo emergeix com una experiència crua per aquells que la miren. L’al·lucinació pot actuar, per tant, com a substitut de la realitat” (Cronenberg, 1983).

Contraposició de la cirurgia desromantitizada i malèficament ambiciosa a Dead Ringers i la poèticament sexual a Crimes of the Future.

Bibliografia

Baldwin, D. G. (2000). " Word Begets Image and Image Is Virus": Undermining Language and Film in the Works of William S. Burroughs. College Literature27(1), 63-83.

Cronenberg, D. (Director). Videodrome [Pel·lícula]. United States: Universal Pictures, 1983.

Cornea, C. (2003). David Cronenberg's Crash and performing cyborgs. The Velvet Light Trap52(1), 4-14.

Goldberg, D. N. (2008). David Cronenberg: The Voyeur of Utter Destruction. The Morningside Review4.

Maher, J. (2002). " We Don't Do Babies": Reproduction in David Cronenberg's Dead Ringers. Journal of Gender Studies11(2), 119-128.

Mulvey, L. (2013). Visual pleasure and narrative cinema. In Feminism and film theory (pp. 57-68). Routledge.

Papenburg, B. (2007). Monstrosities/deformations–structuralist metamorphoses in film analysis. Semiotic rotations: Models of meanings in cultural worlds, 39-58.

Poulin, B. (2005). Reading against the gore: Subversive impulses in the Canadian horror film. Cinephile: The University of British Columbia's Film Journal1(1).

Robaard, M. Cyborg Incorporated: Mechanics, Aesthetics, and Cy-borg Narrativity in David Cronenberg’s Videodrome and eXistenZ.

Santaella, L. (2007). Posthuman culture. Semiotic Rotations: Modes of Meanings in Cultural Worlds, 93-112.

Sullivan, G. M. (2007). " Fascinated Victims:" Aspects of Abjection in the Films of David Cronenberg.

Yates, J. N. (1995). David Cronenberg as mythmaker: An archetypal interpretation of his films, 1975-1991. Oklahoma State University.

Añadir comentario

Comentarios

Todavía no hay comentarios