Crítica ‘Salvem el soldat Ryan’ (1998), l'èpica bèl·lica de Steven Spielberg | ‘Saving Private Ryan’

Publicado el 3 de agosto de 2024, 17:15

Direcció: Steven Spielberg

Guió: Robert Rodat

Actuacions: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Matt Damon, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg, Jeremy Davies, Vin Diesel, Ted Danson, Paul Giamatti, Max Martini, Dennis Farina

Música: John Williams

Fotografia: Janusz Kaminski

Gènere: Bèl·lic

País: Estats Units

Segona Guerra Mundial, 1944. Amb el desembarcament dels Aliats a Normandia, a un grup de soldats americans se’ls encomana una perillosa missió: salvar el soldat James Ryan. Els homes de la patrulla del capità John Miller (Hanks) han d’arriscar les seves vides per trobar el soldat, els tres germans del qual han mort a la guerra. L’únic que se sap del soldat Ryan és que es va llençar amb el seu esquadró de paracaigudistes darrere les línies enemigues.

Fotograma de Salvem el soldat Ryan. // DreamWorks SKG

Tom Hanks en un fotograma de Salvem el soldat Ryan. // DreamWorks SKG

Com en tots els aspectes, la història cinematogràfica situa a tothom al seu lloc. Queda ja molt lluny aquella Shakespeare in Love que, amb una enorme campanya per part de Harvey Weinstein, va arrasar als premis Oscar del 1998. Dues interpretacions, cadascuna amb la seva perspectiva nacional, han esdevingut molt més llegendes, pràcticament intocables. De la tragèdia melodramàtica de La vida és bella de Roberto Benigni i a la crueltat de la deshumanització que conjugava amb l’èpica de l’heroïcitat a Salvem el soldat Ryan de Steven Spielberg.

És impossible pensar en el desembarcament de Normandia i no recórrer a les imatges gravades pel director estatunidenc. Spielberg sempre ha dotat d’un pols penetrant i indestructible, emocionalment equilibrat per combinar tant el públic popular com el més exigent. El viatge al terror total, un omnipresentment amenaçant, transporta a l’espectador al mateix escenari bèl·lic, a la destrucció de les estructures institucionals, a la perversitat i egoisme de l'ésser, sols possiblement salvat per l’esperançadora singularitat. No sols s’ha mantingut per a la posteritat l’espectacular treball tècnic, sinó tota l’excelsa entrega actoral i del mestre Spielberg, aquí amb una de les seves obres més emblemàtiques i emocionants.

Fotograma de Salvem el soldat Ryan. // DreamWorks SKG

Añadir comentario

Comentarios

Todavía no hay comentarios